شرکت حبتور

18 خرداد 1404

در این مقاله به بررسی تاریخچه کافه و تفاوت‌های مفهومی و ساختاری میان کافه، رستوران و کافه‌تریا می‌پردازیم و ضمن معرفی ریشه‌های تاریخی هر یک، ویژگی‌های خدماتی، فضایی و فرهنگی آن‌ها را مقایسه و به نقش اجتماعی و اقتصادی این فضاها در جوامع مختلف خواهیم پرداخت.

تاریخچه کافه

تاریخچه کافه

ریشه کلمه کافه، قهوه اولین بار در منطقه کافا ( KAFFA) در اتیوپی توسط چوپانانی که بزهای خود را برای چریدن برده بودند، کشف شد. تاریخ بر این ادعاست که حدود سال ۱۴۰۰ میلادی قهوه در اتیوپی به منصه ظهور رسید.

از یمن تا جهان: داستان گسترش قهوه

نوشیدن قهوه به شکل مایع، برای اولین بار در قرن پانزدهم میلادی، توسط صوفیان یمنی ابداع شد. آن‌ها قهوه را نوشیدنی نیروبخش و یاری‌کننده‌ای می‌دانستند که در سفرهای زیارتی طولانی به مکه و همچنین در نیایش‌های شبانه به آن‌ها کمک می‌کند. به این ترتیب، مصرف قهوه به سرعت در میان قبایل بدوی عرب نیز رواج یافت.

پس از آن، با غلبه عثمانی‌ها بر مصر، آن‌ها به دانه‌های قهوه، که ریشه در اتیوپی داشتند، دست یافتند. بین سال‌های ۱۴۷۵ تا ۱۵۵۴ میلادی، اولین قهوه‌خانه جهان با نام “KIVA HAN” در استانبول، واقع در بخش اروپایی ترکیه کنونی، افتتاح شد. از آن زمان به بعد، سران و دیپلمات‌های سراسر جهان از طریق بازدیدهای خود از امپراتوری عثمانی، با راز قهوه آشنا شدند و آن را به کشورهای خود منتقل کردند. بدین ترتیب، طی قرون بعدی، قهوه در سراسر دنیا به محبوبیت گسترده‌ای دست یافت.

ریشه کافه (Cafe) به دوران امپراتوری عثمانی بازمی‌گردد. در آن زمان، بسیاری از مغازه‌ها به قهوه‌خانه‌هایی تبدیل شدند تا محلی برای گردهمایی افراد مختلف برای صحبت، بازی و نوشیدن قهوه باشند.جاذبه و محبوبیت این مکان‌ها به تدریج ایده افتتاح کافه را به پاریس و لندن نیز گسترش داد. در این شهرها، قشر خاصی از جامعه مانند هنرمندان، فیلسوفان و سیاستمداران در کافه‌ها گرد هم می‌آمدند تا به بحث و تبادل نظر بپردازند. با گذشت زمان، کافه‌ها حتی به محلی برای گردهمایی افراد انقلابی تبدیل شدند تا درباره اعتراضات و تحولات سیاسی گفتگو کنند.

قهوه اتیوپی

از مشاوره و طراحی تا راه اندازی و تجهیز آشپزخانه صنعتی با حبتور

شرکت حبتور با سال‌ها تجربه در زمینه طراحی، راه اندازی و تجهیز آشپزخانه‌های صنعتی، صفر تا صد پروژه‌ها را با بهترین کیفیت انجام می‌دهد. برای مشاوره و شروع همکاری، همین حالا تماس بگیرید!

ریشه کلمه رستوران (RESTAURANT)

این کلمه ریشه فرانسوی دارد و از فعل ( RESTAURER) گرفته شده که به معنی نیرو بخشیدن است. در واقع اولین بار این کلمه در قرن شانزدهم در فرانسه استفاده شد، به این صورت که فروشندگان خیابانی ، نام سوپهای غلیظی را که به مردم ارائه می دادند و باعث تجدید قوا و سلامتی آنها می شد ( RESTAURER ) گذاشتند .

نخستین مکانی که به طور اختصاصی سوپ را به مشتریان عرضه کرد، در سال ۱۷۶۵ توسط یک مرد فرانسوی به نام بولانگر (Boulanger) در نزدیکی موزه لوور پاریس افتتاح شد. پس از آن، واژه “رستوران” (Restaurant) رواج یافت.
بر این اساس، قدمت پیدایش رستوران به قرن هجدهم بازمی‌گردد و از کافه‌ها کمتر است. در واقع، این نام‌گذاری جدید تفاوت چشمگیری با اغذیه‌فروشی‌های گذشته داشت که مردم غذا را می‌خریدند و می‌بردند. در رستوران، مشتریان می‌توانستند در محیطی دلنشین بنشینند، غذای دلخواه خود را به گارسون سفارش دهند و همان‌جا سر میز میل کنند. این نوع غذاخوری به سرعت محبوب شد و گسترش یافت، به طوری که چندین رستوران دیگر نیز در همان منطقه افتتاح شد.
طولی نکشید که رستوران‌داران به جای تمرکز بر اسنک‌های سبک، توجه خود را به غذاهای اصلی و سنگین‌تر همراه با نوشیدنی‌های استاندارد معطوف کردند.

تاریخچه کافه رستوران

ریشه کلمه کافه تریا (Cafeteria)

عبارت “کافه تریا” (Cafeteria) در اصل از اسپانیایی-آمریکایی گرفته شده است. داستان پیدایش این واژه به اولین نمایشگاه جهانی شیکاگو در سال ۱۸۹۳ بازمی‌گردد که به مناسبت چهارصدمین سالگرد ورود کریستف کلمب به “دنیای جدید” (آمریکا) برگزار شده بود.در این نمایشگاه، کارآفرینی به نام جان کروگر (John Kruger) با الهام از سفرهای خود به سوئد و مشاهده غذاخوری‌های ساده و کم‌هزینه‌ای که در آنجا “اسمرگاسبورد” (Smörgåsbords) نامیده می‌شدند، عبارت “کافه تریا” را ابداع کرد.

اگرچه عبارت کافه و کافه تریا بسیار مشابه هستند اما از نظر مفهومی و نوع خدمات ارائه داده شده کاملا متفاوت و از هم جدا میباشند. ویژگی اصلی کافه تریا در اینست که انواع غذاهای آماده شده در کانترهای گرم و سرد بصورت سلف سرویس در معرض دید مشتریان قرار میگیرد . مشتریان در واقع پیش از آنکه محلی برای نشستن بیابند ، هزینه غذا را پرداخت کرده و غذای مورد نیاز خود را برمی دارند و یا تحویل میگیرند. در واقع میتوان گفت که تعداد پرسنل بسیار کمی برای ارائه خدمات در کافه تریا وجود دارد. کافه تریاها در مدارس ، دانشگاهها، بیمارستانها و دیگر موسساتی که لازم است تا به گروههای زیادی خدمات سروغذا داده شود ، حائز اهمیت بسیاری هستند.

راه اندازی رستوران

تفاوت منوی کافه، رستوران و کافه تریا

در کافه‌ها، انتخاب منو معمولاً محدود به اقلامی مانند کاپ‌کیک، دونات، کیک‌های کوچک، اسنک و سیب‌زمینی سرخ کرده است. در واقع، تمرکز اصلی کافه‌ها بر روی نوشیدنی‌هاست و آن‌ها تلاش می‌کنند تا مشتریان را با طعم‌های خاص و متنوع نوشیدنی‌هایشان جذب کنند.

این در حالی است که رستوران‌ها عمدتاً بر روی غذاهای اصلی تمرکز دارند و تمایل دارند با کیفیت و درخشش غذاهای خود، مشتریان را به سمت خود بکشانند. البته در رستوران‌ها نیز نوشیدنی‌هایی همراه غذا ارائه می‌شود، اما تنوع آن‌ها هرگز به پای نوشیدنی‌های کافه‌ها نمی‌رسد.

در مورد کافه تریاها، منو می‌تواند بسته به موقعیت جغرافیایی و محلی آن‌ها متفاوت باشد. با این حال، به طور عمومی غذاهای کافه تریا ساده و عامه‌پسند هستند. معمولاً هر سه وعده غذایی شامل صبحانه، ناهار و شام در کافه تریاها و در کانترهای مخصوص سرو می‌شود.

آشپزخانه رستوران

فضا و جاذبه‌های داخلی کافه

هنگام ورود به یک کافه، نخستین چیزی که جلب توجه می‌کند، محیط آرامش‌بخش آن است. کافه‌ها فضایی مناسب برای دانشجویان، هنرمندان و دیگر افراد فراهم می‌کنند تا به راحتی به بحث‌های علمی و تبادل نظر بپردازند. رایحه دل‌نشین قهوه، که جزء جدایی‌ناپذیر کافه‌هاست، اغلب با موسیقی ملایمی که در فضا پخش می‌شود، همراه شده و آرامش‌بخش روح مشتریان است. لازم به ذکر است که معمولاً در کافه‌ها تلویزیون وجود ندارد.

ویژگی‌های فضای رستوران و کافه تریا

فضای رستوران‌ها اغلب منعکس‌کننده جامعه‌گرایی است؛ جایی که افراد با صدای بلند صحبت می‌کنند و حتی ممکن است با میزهای کناری خود وارد گفتگو شوند. همچنین، گاهی اوقات حضور تلویزیون نیز در رستوران‌ها مشاهده می‌شود.
در مقابل، کافه تریاها معمولاً با میز و صندلی‌های ساده یا میزهای بلند برای ایستاده غذا خوردن طراحی شده‌اند. محیط کافه تریا صرفاً برای غذا خوردن است و فضایی برای گفتگوهای طولانی فراهم نمی‌کند.

فضای رستوران و کافه تریا
  • ساعات سرویس دهی

ساعات کاری کافه‌ها می‌تواند صبح ، عصر ویا شب باشد.اما رستوران‌ها معمولا وعده غذایی مشخصی( صبحانه یا نهار یا شام) را ارائه می دهند. اما ساعت کاری کافه تریاها کاملا متفاوت است و بنا بر محل و موقعیتی که در آن قرار دارند، لازم ‌است تا آمادگی‌های لازم را جهت سرو وعده‌های غذایی مختلف داشته باشند. در عین حال این ویژگی سبب می‌شود تا مدیران و روسای شرکت‌ها و موسسات نیز هر زمان در طول روز که فرصتی بدست آوردند به کافه تریا سر بزنند و از غذاهای آماده استفاده کنند.

  • سرعت خدمات در کافه، رستوران و کافه تریا

کافه‌ها به دلیل ماهیت کارشان، بر سرعت بالای خدمات تأکید دارند. هدف کافه‌داران این است که میزها هر چه سریع‌تر خالی شوند تا مشتریان بیشتری بتوانند از فضا استفاده کنند.در مقابل، رستوران‌ها معمولاً سرعت خدمات‌دهی کمتری دارند. دلیل این امر صرفاً به انتظار برای آماده‌سازی غذای اصلی محدود نمی‌شود؛ سرو پیش‌غذا و دسر نیز زمان بیشتری را از مشتریان می‌گیرد و باعث می‌شود آن‌ها مدت طولانی‌تری را در رستوران سپری کنند.کافه تریاها نیز مانند کافه‌ها، شاهد چرخش سریع میزها هستند. این سرعت بالا عمدتاً به این دلیل است که مشتریان در کافه تریاها اغلب عجله دارند تا پس از صرف غذا به کارهای خود بازگردند.

هزینه اصلی یک کافه به دانه‌های قهوه برمی‌گردد که معمولاً به صورت عمده خریداری و نگهداری می‌شوند. برخلاف مواد غذایی مانند گوشت و سبزیجات که در رستوران‌ها استفاده می‌شوند، دانه‌های قهوه با خطر فساد سریع مواجه نیستند. همچنین، از آنجایی که کافه‌ها تنها نوشیدنی و غذاهای سبک ارائه می‌دهند، هزینه‌های عملیاتی کمتری نسبت به رستوران‌ها دارند.

علاوه بر این، کارکنان کافه‌ها اغلب دانش‌آموزان دبیرستانی یا دانشجویان هستند که دستمزد نسبتاً کمتری دریافت می‌کنند. این موضوع نیز به کاهش هزینه‌های مالکان کافه در مقایسه با رستوران‌داران کمک می‌کند.

سرعت خدمات در کافه
  • هزینه‌ها

رستوران‌ها به دلیل نیاز به سرو انواع غذاهای متنوع، متحمل هزینه‌های بالاتری هستند. علاوه بر این، برای جلوگیری از جریمه و تضمین کیفیت، باید اقلام تاریخ گذشته را دور ریخته و مواد تازه جایگزین کنند که این خود هزینه‌بر است و به تبع آن، قیمت غذا نیز افزایش می‌یابد. حضور سرآشپزهای ماهر و دارای مدرک نیز به دلیل حقوق بالای آن‌ها، به فاکتورهای هزینه‌ای رستوران اضافه شده و بر قیمت نهایی غذاها تأثیر می‌گذارد. در مقابل، کافه تریاها به دلیل مشتریان عمدتاً محصل یا شاغل، هزینه‌های سبک‌تری دارند.

  • وسعت محیط

یکی دیگر از تفاوت‌های اصلی، مساحت فیزیکی این مکان‌هاست. کافه‌ها معمولاً در فضاهای کوچک‌تری قرار دارند و تعداد کمی میز و صندلی برایشان کافی به نظر می‌رسد. این در حالی است که رستوران‌ها علاوه بر فضای نشیمن، نیاز به فضای بزرگی برای یخچال، فریزر، نگهداری مواد غذایی، اجاق گاز و کانترهای آماده‌سازی غذا در آشپزخانه دارند که طبعاً وسعت بیشتری را می‌طلبد. کافه تریاها نیز به دلیل ارائه خدمات گروهی و حجیم، از فضای نسبتاً خوبی بهره‌مند هستند.

  • جو و تشریفات

جو حاکم بر کافه‌ها معمولاً خودمانی و غیررسمی است. مشتریان کافه اغلب لباس‌های راحت و اسپرت می‌پوشند و حتی گاهی پس از اتمام کار، با همان لباس رسمی به کافه می‌آیند. رفتار مشتریان در کافه‌ها نیز عموماً عادی و معمولی است. در مقابل، رستوران‌ها فضایی رسمی‌تر و تشریفاتی‌تر دارند. افراد معمولاً با لباس‌های خاص و سنگین‌تر در رستوران‌ها حضور می‌یابند. از نظر رفتاری نیز، انتظار می‌رود مشتریان رستوران‌ها صبورانه، با وقار و با رعایت آداب خاصی رفتار کنند. در کافه تریاها نیز افراد معمولاً با لباس تحصیل یا کار خود حضور پیدا می‌کنند. بنابراین کافه و کافه تریا کاملا از هم متفاوتند.آن‌ها را با هم اشتباه نگیریم.

راه اندازی کافه رستوران

راه اندازی کافه رستوان موفق با حبتور

شرکت حبتور با سابقه‌ای درخشان در زمینه مشاوره، طراحی، تجهیز و راه اندازی آشپزخانه صنعتی، یکی از پیشگامان این حوزه در ایران به شمار می‌رود. این شرکت با بهره‌گیری از تیمی متخصص و باتجربه، خدمات خود را از صفر تا صد ارائه می‌دهد؛ از مرحله مشاوره تخصصی و طراحی مهندسی فضاهای آشپزخانه صنعتی، تا تأمین تجهیزات مدرن، نصب، اجرا و راه‌اندازی کامل مجموعه. حبتور با شناخت دقیق نیازهای مجموعه‌های مختلف از جمله رستوران‌ها، هتل‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی و اداری، راه‌حل‌هایی حرفه‌ای و مطابق با استانداردهای روز جهانی ارائه می‌دهد تا بهره‌وری، ایمنی و کیفیت در فرآیند پخت و سرو غذا به حداکثر برسد. برای شروع مسیر راه اندازی آشپزخانه صنعتی خود، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره تخصصی و رایگان بهره‌مند شوید. قدم اول را با اطمینان بردارید!

our projects

برخی از پروژه‌های ما

Services

خدمات حبتور